pátek 18. října 2013

KNIHOVNIČKA

Nadšení pro dětskou literaturu ve mně během studia probudila jedna úžasná, vážená vyučující. Nesetkala jsem se s větším odborníkem, člověkem s tak kultivovaným jazykovým projevem, jehož každé slovo jsem naprosto hltala. Od té doby jsem začala postupně rozšiřovat knihovničku pro budoucí děti o poklady současné dětské literatury. Mojí srdcovou záležitostí jsou knihy z nakladelství Meander a Baobab, kde každá z nich je hotové umělecké dílo.

Nicméně roční B. zatím dává přednost spíš realistickému zpracování, ale zase vyhledává složitější ilustrace (leporela s jedním zvířetem na stránku ji nebaví tolik, jako když si můžeme o jedné stránce povídat pět minut). Knížky máme rozmístěné v košících nebo komíncích všude po bytě, aby si B. mohla číst kdekoliv a ona toho hojně využívá.

Dál představím Bělinčiny dosavadní oblíbence.


Samá voda
(Josef Brukner / Jiří Fixl)
Bruknerovy verše o vodě v různých jejích podobách se moc hezky čtou a doplňují je bohaté ilustrace, u kterých se dá hodně mluvit a popisovat, co je na obrázku a které představují i typické obyvatele u daných vodních ploch. První knížka, kterou jsme si od jejích asi 4 měsíců čítávaly, to ji ilustrace ještě moc nezajímaly, ale rozzářila se pokaždé, když jsem začala číst: "Na počátku kapička, z kapky říčka maličká..."




Trnkův špalíček říkadel, písniček a pohádek
(Klára Trnková / Jiří Trnka)
Koncepce knihy se odvíjí od rytmu roku, takže jsou lidová říkadla, pranostiky, pohádky a povídání o tom, jak se žilo dřív rozdělené podle ročních období. Všechno samozřejmě doplňují Trnkovy půvabné ilustrace.




Psi, psi, psi!
(Ivona Březinová / Katarina Gasko)
Veršovaná psí "povolání" a ilustrace jako stvořené k povídání o nich. Bělinčina nejoblíbenější, neb psy miluje.




Kamarádi zvířátka
(Jiří Žáček / kolektiv ilustrátorů)
80stránková kniha v podkapitolách představující zvířata žijící na dvoře, v lese, v přírodě, ve městě, u nás doma a v zoo, s veršovanými charakteristikami Jiřího Žáčka.


3 komentáře:

  1. Že já to čtu! Zase budu muset nakupovat! :D

    OdpovědětVymazat
  2. samá voda vypadá moc pěkně, po té se budeme muset podívat:-)
    špalíček jsem jako malá milovala, bohužel zůstal někde ve ztracenu..
    bude muset být znovu dokoupen.. nu.-)
    pěkný večer:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super tipy na knížky! Obzvláště na tu o psech. Erwín je taky miluje. Vyklání se s kočárku a huláká na ně. :)

    OdpovědětVymazat