neděle 5. ledna 2014

15 MĚSÍCŮ

Uplynulý měsíc byl dost náročný, jak se B. vzpamatovávala z mého pobytu v nemocnici. Teď už je znát zlepšení a nepotřebuje mě tolik jako dřív, ale úzkostlivější je pořád. Taky se od té doby začala vztekat, to ale spíš přičítám přechodu do období vzdoru. Docela pomáhá empatie a uznání jejích pocitů, ale ne vždy se mi to daří, tak se pak někdy zlobíme obě.

Ráda rychle chodí (vypadá to jako předstupeň běhu) a když má obzvlášť dobrou náladu, tancuje se zvednutou rukou jako nějaký juchající šohaj. 
Ukazuje části těla a obličeje, umývá sebe i panenku.
Vyklubaly se jí 2 stoličky, aktuální počet zubů je 10.
Ukládá věci do tašky a pak se s ní důležitě promenáduje.
Schovává se pod deku a dělá baf, když ji hledáme.
Zná názvy jednotlivých místností, můžu ji požádat, ať odnese misku do obýváku na stůl, papírek ať vyhodí do kuchyně do koše...

V mluvení je nejpoužívanější souhláska T (rajčata = tatata, bota = tota, král = tá). Kromě slov ke komunikaci hodně používá zvuky (zvuk pro miminko/panenku + lala = Šly panenky silnicí:)) a znaky, které si spontánně vytváří (sirky, sponka, deodorant, balzám na rty, lis na citron, melasa...).

Fascinuje nás její paměť a to, jak je všímavá. Někdy v roce si vzpomněla na znak pro "mlíčko", který jsem ji cvičně zkoušela učit asi v 10 měsících a po pár dnech jsem to vzdala, neb mi to nesedělo a ona ho po těch dvou měsících začala naprosto samozřejmě používat. Pamatuje si místa, kde jsme byli jen párkrát, kde se s kým potkala nebo co kde bylo - i po měsíci...

Má zajímavé asociace. Ukazuju na obrázku B. psa boxera - B. na to hned začne šermovat pěstičkama do vzduchu že "bum bum":) Nebo si prohlíží víčko od zmrzliny, říkám jí: "To je medvěd Míša." B. odpovídá "lala" a po chvilce mi dojde, že jí to připomnělo tetu Míšu, co zpívala na koncertě:)

3 komentáře:

  1. Už máš holt velkou holčičku:)
    H.

    OdpovědětVymazat
  2. Hihi, to je sranda, Barunce je 15 měsíců pozítří ... a připadá mi, že na jednu stranu jsou na tom holky dost podobně, ale na druhou se krásně projevuje jejich individualita. Připadá mi úžasný sledovat, jak rostou a "berou rozum".
    Mimochodem, vzteká se taky. Matyášek vždycky říká, že Barča dělá sopku :). Tak pevné nervy!

    OdpovědětVymazat