úterý 9. srpna 2016

PREČÍTANÉ LETO - O POČASÍ 1

Čtenářskou kabelku další týden Prečítaného leta naplnily knížky o počasí. Sluníčko a mrak vyráběla B. už dávno a zalaminované je používám v angličtině, kdy se děti utíkají schovat před deštěm pod deštník, do doupěte nebo garáže, podle toho, na co si zrovna hrajeme:)



Hello, Goodbye
(David Lloyd, Louise Voce)

Touhle knížkou ráda začínám své hodiny angličtiny. Jednoduchý příběh o stromu a zvířátkách, která se u něj potkávají a navzájem se zdraví "hello" do té doby, než přijde déšť a je na čase říct si "goodbye".



Kořenové děti
(Sibylle von Olfers)

Maminka Země na jaře budí své Kořínky - je třeba, aby si ušili barevné šaty, vyleštili broukům krovky a vyčesali včelám kožíšky, aby v létě dělali na louce parádu. A na podzim se vrací k Mamince Zemi, která je uloží k zimnímu spánku.


I am a bunny
(Richard Scarry)


O pejskovi a kočičce - Jak si myli podlahu
(Josef Čapek)


Cvrček a mravenci
(J.Z. Novák, Vojtěch Kubašta)

5 komentářů:

  1. Cvrček a mravenci byla nejoblíbenější knížka mého velmi raného dětství. Dodnes mám k ní velmi nostalgický vztah :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Prosim, ty anglicke knizkybctes holkam jak? V originale? Nebo jen cesky (ze rovnou prekladas)? Nebo napred anglicky, pak cesky? Dekuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alinko, jak které - ty, které jsou jednoduché na porozumění nebo rýmované a překladem by přišly o melodii a rytmus čtu rovnou v aj - u toho ukazuju, předvádíme... a jiné - u kterých je to s názorností složitější překládám nebo když už je zná, tak nabízím, že budeme číst v aj.

      Vymazat
  3. O Psickovi a macicke je leporelo? Všetky stránky sú takto bohato ilustrovane? V slovenčine je totiž len jedna kniha s viacerými príbehmi, no ilustrácií je tam pomenej 😔 toto by sa tej mojej malej citatelke zaiste veľmi páčilo 👌☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to knížka s papírovými listy - řekla bych, že text je mírně zkrácená verze z Povídání o pejskovi a kočičce a ilustrace jsou na každé stránce takhle velké a doplňují text. A těch dílů je víc stejně jako příběhů z té původní knížky, všechny jsou u nás hodně oblíbené snad od roku a půl:)

      Vymazat