pondělí 31. srpna 2015

U ZUBAŘKY

B. jsme s sebou odmalinka brali na preventivní prohlídky, aby viděla, jak to u zubaře chodí a že není třeba mít strach, ale sama ukázat zoubky odmítala (ani zdálky). Nechali jsme tomu volný průběh, nemělo by smysl ji s pláčem nutit, aby se pak zubaře bála až do dospělosti. Před pár měsíci jsem ji přehlásila k mladé paní zubařce, mé spolužačce z gymplu, která jí ukázala barevná zrcátka a ordinaci. Zoubky si ale prohlédnout nenechala a další pokus jsme o pár měsíců odložily.

Pár týdnů před akcí jsme si četly, povídaly, hrály divadlo se zubařskou tematikou a nejoblíbenější byla pohádka o princezně Anně, jak zbožňovala čištění zubů a návštěvy zubaře:) Sice B. se tam pořád nechtělo, ale nakonec to dopadlo nečekaně skvěle. Na zubařském křesle jsem ji vzala na klín, ona prostě jen otevřela pusu a za dvě minuty jsme byly venku z ordinace! Nicméně myslím, že za zdárný průběh spíš může fakt, že k tomu prostě časem sama dozrála než že by pomohl ten tyjátr kolem:)


5 komentářů:

  1. To my jsme absolvovali ty povinné prohlídky v roce a roce a půl, syn měl 16 zubů už v době svých prvních narozenin, a i když to bylo s křikem, jsem ráda, že jsme zavčas zjistili, že se mu na zadních stoličkách usazuje hodně plaku a mohl by z toho být problém. Zubař nás naučil, jak ty zuby pořádně čistit (čistili jsme, ale jen tak, aby to bylo synkovi příjemné a to bohužel nestačilo). Teď musíme být na čištění zoubků dva, abychom to zvládli pořádně, ale raději takto, než ve čtyřech letech řešit rozsáhlé problémy se zubním kazem a tak. Tím nechci říct, že odkládání prohlídek je nějak špatné, jen že někdy je fajn přijít na možné problémy zavčas :-) Můj dětský zubař na mne byl tenkrát vždycky milý a prohlídky byly pohodové, jen nakoukl, když jsem chtěla, a nikdy nic neřešil. A v 15 letech mi jiný zubař pak spravoval všechny ty hrozné problémy a celé to bylo nesmírně bolestivé. Co já bych dala za pořádného zubaře a pořádné prohlídky v dětství a za možnost mít hezké bezproblémové zuby, dokud to šlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pohled zase z druhé strany. Myslím, že je to s těmi zuby ošemetné, někdo s nimi má problémy přes usilovnou péči a jiný to může flákat a mít zuby i tak zdravé... Nicméně jsem ráda, že to tentokrát klaplo, přece jen už jsem začínala být nervózní z toho, jestli má zuby v pořádku...

      Vymazat
  2. U nás proběhla první prohlídka v roce a kousek a dcerka to zvládla naprosto v pohodě, ale ona je takový typ, cizích lidí ani prostředí se moc nebojí. Spíš nám časem vyvstaly problémy s čištěním, nikdy mě nenechala, abych jí zuby mohla důkladně vyčistit. Po několika stresových obdobích jsme asi před měsícem nasadili metodu, se kterou bych dopředu určitě nesouhlasila: každý večer se dívá na nějakou pohádku jako na Večerníčka a my jí v té chvíli můžeme zuby opravdu důkladně vyčistit. Nikdy bych to předem neodsouhlasila, ale teď mi připadá, že by to bylo jen takovéto kategorické odmítnutí bez opravdového důvodu. Dcera krásně spolupracuje, pusu otevře nebo vycení zuby, je to bez pláče, stresu a násilí. A ráno si je čistí sama.
    To jen taková drobná poznámka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, rodič míní a děti mění, známe:)

      Vymazat
  3. Tak tohle je článek, který jsem momentálně potřebovala číst! Máme jít teď v týdnu se synem poprvé k zubaři (respektive jdu já a on se mnou na koukačku) a předpokládám, že také nebude chtít spolupracovat. Sama zatím nějak nemám názor na to, kdy je vhodný čas na to, brát dítě k zubaři, dobře, že jste tomu nechali volný průběh!

    OdpovědětVymazat