pondělí 1. září 2014

O VZTEKU

When Sophie Gets Angry - Really, Really Angry...
(Molly Bang)

U nás teď aktuální, neb se B. často vzteká, že chce nebo nechce něco jiného než my nebo někdy vlastně ani neví, co chce, a tak přišla na řadu tahle knížka (vyprávím tedy česky). O tom, že je normální se zlobit, ale taky je dobré se naučit se vztekem zacházet a najít způsob, který člověku pomůže cítit se lépe.
Tohle se neustále učíme všichni a upřímně, mně to mnohdy dělá problém asi víc než B. Jí ve většině situací, se kterými si neví rady (když je rozčílená, když se bojí, stydí, když ji něco bolí) pomáhá vzít do náruče. Já bych v rozčilení nejradši byla sama, ale to mi většinou není dopřáno, a tak se v tom někdy plácám...

Co pomáhá vašim dětem a vám osobně?



7 komentářů:

  1. Nám nejvíc batoletština viz Karp Nejšťastnější batole v okolí a všechny ty uznání pocitů a předcházení obecně viz Aldort, nevýchova a tak..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. B. na batoletštinu vůbec nereaguje, možná to dělám špatně nebo spíš ze mě cítí, že mi to nesedí. Jak si u toho nepřipadat divně, jako hérečka?:) Pocity většinou uznávám, ale ječí pořád stejně.

      Vymazat
  2. mě moc mrzí, že takové knížky nejsou v češtině - hlavně obsahem (tyto obrázky můj šálek nejsou, ale to bych i přežila). Včera jsem byla s malou poprvé v knihovně a půjčily jsme si jediná dvě leporela z celé nabídky co mi přišla přijatelná... jinak je to hrozné - tohle se nesmí, takhle to být musí....a věci podobného ražení... fakt škoda.... někdo by se toho měl chopit, myslím, že je to díra na trhu a kontaktní výchova, partnerská výchova, respektující přístup... to jsou věci co čím dál víc frčí.... Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky z těchto ilustrací nejsem nadšená, ale je to jediná knížka s tímto tématem, o které vím. Jestli jsou ta leporela s obdobnou tematikou, budu ráda za tip!

      Vymazat
    2. ne, to bohužel nejsou. Byla to prostě jediná leporela, která byla pěkná.... :(
      Jedno je o poznávání zvířat v safari
      http://www.svojtka.cz/shop/kniha/2908-safari-moje-prvni-obrazkova-knizka.html
      druhé jsou říkanky od suchého s pěknými obrázky
      https://www.kosmas.cz/knihy/186859/vesela-zahradka/

      v češtině prostě nic moc pořádného pro malinké není :(

      Vymazat
    3. Ano, taky si pamatuju, že jsem při hledání vhodných prvních leporel byla zoufalá, protože u nás prakticky žádná kvalitní nejsou. I proto jsme začaly brzy číst knížky s papírovými listy a tam už je nabídka docela bohatá:)

      Vymazat
    4. taky už některé používám (tak je to opravdu mnohem lepší, souhlasím), ale moje Julie má pořád tendence je trhat, tak to nejde moc často :(

      Vymazat