pátek 13. června 2014

KNIHOVNIČKA

Můj medvěd Flóra
(Daisy Mrázková)

Jeden z prvních bilderbuchů (autorská obrázková kniha, kde jsou ilustrace v symbióze s textem) v ČR, poprvé vydaná v roce 1973. Ve sněhu pohozený medvěd najde nový domov, kde se o něj s láskou starají. Tahle knížka je pohlazením pro duši a pastvou pro oči, pokud jste milovníci neprvoplánově líbivých ilustrací. A těší mě, že nadchla i B., ačkoliv víc než Flóru si oblíbila kočičku Mukánka, kterou  Flóře dali, "ať také někoho má".




Jak jsem přišel na svět
(Kateřina Janouchová / Mervi Lindman)

Srozumitelně a hrozně mile napsaná knížka o vzniku nového života. Je mi sympatická její otevřenost, že nepředkládá jen jeden pohled, ale zmiňuje i umělé oplodnění, adopci, porod mimo porodnici i to, jak to třeba bylo předtím, než se vůbec máma s tátou poznali.
Je to knížka, která se díky kombinaci textu s bohatými ilustracemi zavděčí dětem různých věkových kategorií - batole B. teď zajímají nejvíc obrázky miminek, nahaté mámy a táty a toho, jaké jídlo poputuje pupeční šňůrou:) a jak poroste, může postupně objevovat další úrovně a souvislosti.




Ivanka ráda jí
(Kateřina Janouchová / Mervi Lindman)

B. nejoblíbenější ze série Ivanek, protože jídlo:) Tady jsou dominantou ilustrace, o kterých se dá hodně povídat a které jsou doplněné jednoduchými, krátkými větami - pro batolata ideální. 




A Friend for Little Bear
(Harry Horse)

Příběh o tom, že kamarádství je důležitější než hromada věcí a velké, vkusné ilustrace k tomu.




B. má období, kdy ji fascinuje, když se v knížce vyskytuje máma (Kuřátko a obilí...) nebo někdo pláče (O malé Aničce, Cvrček a mravenci...).

6 komentářů:

  1. Můj medvěd Flóra je top! Tu knížku miluju už od dětství:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji dřív neznala, vynahrazuju si to teď:)

      Vymazat
  2. Odkial ste kupili knihu A friend for little bear, ja som pozerala zopar stranok a vsade bola vypredana. Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás k dostání není, objednávala jsem ji z UK (http://www.bookdepository.com/Friend-for-Little-Bear-Harry-Horse/9780744568745).

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat