neděle 29. června 2014

21 MĚSÍCŮ

* Je z ní bezplenkáč (nepočítám-li tedy plíny na spaní) a říká si o nočník! Po úspěšných bezplenkových začátcích svou potřebu (kromě té velké) kolem 11 měsíců  přestala hlásit a tak to bylo cca do 18 měsíců. Od té doby si občas řekla "ččč" a to většinou když už byla počůraná. Před pár týdny to začala oznamovat s předstihem a chtěla být bez plíny - a funguje to! Někdy bez nehod, někdy ji 2x denně převléknu, pro jistotu se ptám a připomínám, ale bez přebalování je to všechno mnohem jednodušší!
* Navštívily jsme ukázkovou hodinu v Montessori pracovně. B. hned pochopila princip práce na koberečku, automaticky po sobě uklízela věci a vyhovovala jí volnost výběru aktivit. A mně taky - narozdíl od řízených skupinových aktivit v miminím cvičení, kam jsem s ní chodila loni.
* Začala sama sebe pojmenovávat - ukazuje na sebe prstíkem a říká "ty":)
* Baví ji fantazírovat a mystifikovat - jak želvy jezdí na kole, že kráva není kráva, ale had, že se děda bude jíst kameny... - a považuje to za skvělé vtipy:)
* Přestala jsem tolik řešit její spaní, a tak už nespí jen doma, ale i po cestě autem, na výletě v Manduce nebo v "zahradní školce".

první keška (a naše první po pár letech)

3 komentáře:

  1. Ta už je tak velká! A bezplenkování docela závidím. My s tím bojujeme už pár měsíců a úspěchy jsou zatím vždycky jen dočasné :/

    OdpovědětVymazat
  2. To je užasný, gratuluju:) A omlouvám se za následující typicky mimibazarovský výlev, ale jste první, kdo to má možná podobně, tak budu ráda za zkušenost.. Moje dcera taky přesně začala po skvělém prvním půlroku ignorovat vnitřní pochody a já ji nectěla nutit, ale tím jsem i zřejmě udělala zásadní chybu a přestala nočník nabízet a tak zhruba od půl roku do teď (15m) čůrá do plen a zřejmě už se tu naučenou dovednost zase odučila a dost možná zapomněla a mám dojem, že na tom jsme jako bychom nikdy nebezplenkovaly:) Kdykoliv jí teď nočník ukážu, zuřivě hlásí nene a když se pokaká strašně křičí, když ji musím umýt - neměla jste podobnou zkušenost? A do které dílny chodíte? Taky něco hledám.. Asi nejste z prahy, tuším?

    OdpovědětVymazat
  3. U nás to bylo jinak - samotný nočník jí nevadil, takže jsem ji dál posazovala, i když si o něj přestala aktivně říkat - ale časování bylo na mně. Ale doteď víc preferuje klubíčko než že na nočníku sama sedí - nepomohlo by vám zkusit tohle? (údajně to sezení není moc v souladu s fyziologií) Třeba nad velkým záchodem nebo si sednout dozadu a posadit ji před sebe, aby měla kolem sebe oporu a nebála se, že propadne. Ale B. občas taky křičí, že se jí čůrat nechce a za 5 minut je na zemi loužička, možná vyjádření vzdoru?
    Do Prahy máme daleko, tak s pracovnou vám neporadím, ale v Praze budete mít aspoň z čeho vybírat:) Já přemýšlím, jestli má smysl tam chodit, když 50% pomůcek, co tam měli si můžeme připravit doma, tak to je zase takové moje dilema...

    OdpovědětVymazat