pátek 22. listopadu 2013

THE VERY HUNGRY CATERPILLAR

The Very Hungry Caterpillar
(Eric Carle)

Jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších knih pro děti v anglicky mluvících zemích. U nás zatím bohužel nesehnatelná a tudíž prakticky neznámá (já si ji před pár lety dovezla z Vídně). 
Příběh je jednoduchý - z vajíčka se vyklube nenasytná housenka, která se cpe tak dlouho, až vyroste ve velkou, tlustou housenu, zakuklí se a z kukly se pak vylíhne motýl. U toho jen tak mimochodem seznamuje malé čtenáře i s počítáním, dny v týdnu a různými druhy jídla. Protože patří do žánru "picture book", snadno se v příběhu orientují i nejmenší děti. Ty rády dloubají prstem do "prokousaných" děr v knize:)



S Bělinkou jsme si četbu udělaly trochu interaktivní. Hrály jsme divadýlko s gumovými housenkami a ruličkou od toaletního papíru coby kuklou, ze které se vylíhnou motýli:) Housenkami se trefovala do děr v knížce, vkládala je do kukly a housenka navíc okusovala i části těla, což byla velká sranda:)



Pak s M. malovali motýla, kterého jsem nalepila na zeď k aktuálnímu housenkovému koutku.


A mám v hlavě spoustu dalších tematických aktivit, až bude B. větší. Takže určitě se tu housenka zase někdy objeví:)

18 komentářů:

  1. To je super! Nenapadlo by mě s takhle malým dítětem dělat takové "předškolní aktivity", ale knížka je moc hezká, tak proč ne. My máme s Bertíkem teď tématické aktivity typu "vlez do krabice, vylez z krabice, hoď něco do krabice, vyndej něco z krabice" a hitem je " podej něco někomu dírou v krabici" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že z životního cyklu motýla zatím rozum nemá, ale klidně jí už teď objasňuju různé souvislosti (nejen motýlí) - ne aby se něco konkrétního naučila, ale aby se jí někde v podvědomí ukládal vzorec pro myšlení v souvislostech (snad jsem to aspoň trochu srozumitelně popsala, napsané to zní mnohem složitěji než jak to cítím:)).
      A hry s krabicí zní skvěle, asi nějakou velkou taky opatříme!

      Vymazat
  2. Skvělá knížka, škoda, že není v češtině.
    A teda klobouk dolů, obdivuju, jaké činnosti s Bělinkou děláte, že je vůbec dokážete vymyslet. Jste asi opravdu skvělá máma a inspirace pro mě. No a Bělinka je strašně šikovná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Ono to vymýšlení je tak trochu můj způsob relaxace, tak je to výhodné pro obě strany:) Jako mámu mě bude moct "zhodnotit" jedině B., tak jsem zvědavá za pár let:)

      Vymazat
  3. Tahle knizka je moc hezka. Pred chvilkou jsem ji prihodila k objednavce na Amazonu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že nebudete zklamaní:) A nakupování na Amazonu bych se potřebovala naučit!

      Vymazat
    2. Knížka je moc hezká! A pokud nebudeš chtít kupovat knížky po internetu, můžeš si je objednat třeba v knihkupectví Globe (http://www.globebookstore.cz/knihkupectvi-2-21.html) nebo v Shakespeare & Sons (http://www.shakes.cz). Možná se takhle dají knížky objednat i u českých knihkupců, ale nikdy jsem to nezkoušela. Navíc tyhle dva obchody možná nějakou rovnou budou mít. Třeba Dr. Seuss je vtipnej a maj ho skoro pořád.

      Vymazat
    3. Jo a odkud máš ty housenky? :)

      Vymazat
    4. Globe vypadá jako skvělé místo - až zavítáme do Prahy, tam se chci určitě podívat! Na stránkách píšou, že mívají Sunday Storytime, to by mě moc lákalo. Musím vyhrabat zápisky z hodin anglické a americké dětské literatury, na Seusse jsem úplně zapomněla a určitě na spoustu dalších zajímavých knih, ať vím, co hledat.
      Jo a housenky jsou po mně s bráchou, byla to nějaká sada nejrůznější havěti - ale určitě budou mít něco podobného ve všech hračkářstvích:)

      Vymazat
    5. Doufám, že se o tipy na anglo-americké knížky potom podělíš. Mám podobný post taky rozpracovaný, ale hezkých knížek není nikdy dost. A po housenkách se někde podívám. :)

      Vymazat
  4. Tahle knížka je super.
    Pak ještě doporučuju tyhle v angličtině, především ten little fingers and ten little toes!
    http://www.bookdepository.co.uk/There-Was-Old-Lady-Who-Swallowed-Fly-Pam-Adams/9780859537278
    http://www.bookdepository.co.uk/Ten-Little-Fingers-Ten-Little-Toes-Mem-Fox/9781406331264
    http://www.bookdepository.co.uk/Dear-Zoo-Rod-Campbell/9781416947370

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéje, to jsem se na ty odkazy ani neměla dívat, jak mě to láká! Jen jsem nikdy nic ze zahraničí neobjednávala, poradíte prosím, jak to chodí?

      Vymazat
    2. Pokud máš kartu na nákup v zahraničí, tu embosovanou, tak zadej všechny své údaje, číslo karty, a pak všechno, co po tobě bude chtít, ono se to samo odečte z karty (objednávala jsem několikrát a v pohodě) a neplatí se tam poštovné :)) V Dear zoo jsou otevírací stránky, políčka, které děti strašně rády trhají :D

      Vymazat
    3. Zjistím a doufám, že to půjde! Moc díky!

      Vymazat
  5. Ahoj, zjistila jsem, že ji mají v několika různých verzích:-) Která je ta Vaše? Paperback asi ne, tedy hardback? 26 stran, 32 stran? Nebo little learning library? Díky za Váš blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to myslím nějaká zmenšená verze, leporelo. Ale přes net jsem ji neobjednávala, tak bohužel víc neporadím... A děkuju.

      Vymazat
    2. Ale jo, zapátrala jsem a nejspíš to bude tato: http://www.bookdepository.com/Very-Hungry-Caterpillar-Eric-Carle/9780241003008 :)

      Vymazat