sobota 30. března 2013

6. MĚSÍCŮ

Bělinka má půl roku a mně to přijde jako chvilka, co se narodila... Je to to nejúžasnější, co se nám povedlo, i když jsem netušila, jak náročné mateřství bude a obdivuju kohokoliv, kdo má víc jak jedno dítě!

Za poslední měsíc je nejvýraznější změnou Bělinčino chování. Předtím jsme si libovali, jak si dokáže sama hrát a jak je spokojené miminko, co přes den prakticky nebrečí. A najednou, zničehonic (nebo zuby?!), sama skoro nevydrží, celý den kňourá a pořád by se jen nosila. Tak nosíme a čekáme, kdy naše kontaktní rodičovství zase začne nést ovoce.

Začali jsme s příkrmy, zatím tedy dost nesystematicky, ale docela jí chutná. Sama si drží a žužlá síťku (uvnitř je jablko, mrkev nebo avokádo) nebo ji krmíme rýžovou kašičkou s něčím z výše uvedeného. Než sní těch pár lžiček, trvá to dlouho a jídlo je všude, jak ji sem tam necháme zkoumat i lžičku nebo misku, proto se M. krmení zúčastňuje nerad:)

Sama od sebe se otáčí na bříško a zpět a překládáním rukou se pohybuje kolem své osy. Největší motivací je talíř s jídlem, otáčet se za hračkou ji ani nenapadne. Objevila nohy, tahá se za ponožky a chce si je nacpat do pusy. U "paci, paci" otvírá dlaně.


čtvrtek 28. března 2013

NABOSO

B. objevuje různé povrchy... nožkama:)





pondělí 25. března 2013

BALÓNKY

Bělinka zkoumá kulaté předměty... Obří rolnička vede:)


neděle 24. března 2013

BIOABECEDÁŘ

Díky K. jsme objevili Bioabecedář Hanky Zemanové, nadchl nás oba! Člověk se dozví spoustu nových informací a má ještě větší motivaci na ozdravení jídelníčku, zkoušíme nové věci a baví nás to. Oblíbili jsme si namáčení ořechů a semen do vody (pro zvýšení množství živin), chutnají pak jako čerstvé:) Jen se nám pořád nedaří vysvětlit prarodičům, proč chceme, aby jedla zdravě i B. a aby jí pak nepodstrkovali něco, co si nepřejeme...


neděle 10. března 2013

TESTOVÁNÍ FOTOREKVIZIT

Kamarád fotograf mě poprosil o vyrobení fotorekvizit. Testování proběhlo úspěšně, žádné artefakty nebyly snězeny:)

pondělí 4. března 2013

5 MĚSÍCŮ

Novinky k 5.měsícům:

* měří 62cm a s 6,25kg si spravila váhovou křivku
* už se nebojí lidí a miluje děti, po bratránkovi Jeníčkovi nadšeně chňape a chce si ho za tričko přitáhnout, na cvičení pro kojence ji hrozně zajímají ostatní mimina
* s radostí kope do balonu nebo do břicha (NE ještě nechápe a směje se tomu)
* zkouší, co dokáže s hlasem - rozhodí rukama, zatne pěstičky a zařve - líbí se jí, že dokáže vyloudit takový zvuk:) taky se srandovně nahlas nadechuje pusou mezi "proslovy"
* na bříško se otáčí nejradši, pokud je v dosahu nějaký zakázaný předmět a když ho chytne, otočí se hned zpátky na záda
* občas při pasení koníčků mrská nohama jako náznak plazení se
* jeden den se jí povedlo lehce počůrat jen 3 plíny, zbytek byl v nočníku!
* loudí po nás jídlo psíma očima, tak občas dostane napít vody ze sklenice nebo cucat jablko a mrkev ze zahrádky (mrkev, co jsme zapomněli na podzim vyrýt přežila zimu a je jako nová!)
* miluju naše rána se čtením v posteli, už si obrázky prohlíží a nerozčiluje ji, že je nemůže uchopit:)

sobota 2. března 2013

HRY S TATÍNKEM

Bělinka miluje, když se M. vrátí z práce. Hned má pusu od ucha k uchu, vítá ho, povídá mu a je nadšená. Pobavilo mě, jak si spolu ti dva hráli na žehlení. M. položil Bělinku na žehlicí prkno, vzal do ruky žehličku (nezapnutou:)) a komentoval, jak žehlí jednu nohu, druhou, ... :)

Vymysleli hru s plínkou - je to něco mezi takovou tou gymnastikou se stuhou a toreadorským máváním, Bělinku to zabavilo na 35min.!

Prohlíží si spolu letáky, po nich je B. úplně divoká, a tak z letáků z Lidlu zůstaly jen cáry:)

Nejoblíbenější hrou ale je, když s ní létá ve vzduchu a zpívá Včelku Máju:)